Mačji svet

Dobrodošli, ljubitelji mačk!

Singapura: predstavitev pasme

Predniki singapure so bile majhne rjavo poprasto progaste muce, ki sta jih s cest in iz pristanišč azijskega otoka Singapurja ob vrnitvi v domovino domov konec sedemdesetih let v ZDA prinesla Hal in Tomy Meadow.

Vse od priznanja pasme po letu 1982 so te čudovite mucke dobile krog zvestih občudovalcev in čeprav z njimi še danes ne dela veliko vzrediteljev, so jim ti popolnoma predani in jim zagotavljajo svetlo prihodnost. Že od vsega začetka so vzreditelji pazili, da so izoblikovali pasmo, v kateri so vse muce enakega izgleda in barve, predvsem pa so veliko pozornost posvečali njihovemu zdravju in karakterju. Rejci so tako v Singapurju kasneje poskusili najti še več muc primernega tipa in barve, ki bi jih lahko vključili v svoje vzrejne programe, da bi tako razširili genski pool pasme, kjer so vse linije v tesnem sorodstvenem razmerju.

Tisto, kar na singapuri najprej pritegne pozornost, je izraz obraza, ki mu nekateri pravijo kar “angelski”. Zelo velike oči in nežen gobček, ki mu barva še poudari prijazne linije. Elegantno grajeno telo pokrito s kratko dlako prav posebne barve, saj pri nobeni drugi mački ne poznamo tako svetle osnovne barve, “popoprane” s črnimi konicami, ki dajejo mucam skoraj divji videz. Genetsko gledano je tej barvi še najbližje abesinka, ki pa ima zelo temno osnovno barvo, tako da je učinek temnih dlačnih konic drugačen. Prav zaradi svoje barve in izraza obraza singapura mnoge spominja na pumo.

Nikakor pa na pume ne spominja singapurina velikost, saj gre za najmanjšo in najlažjo priznano pasmo mačk, ki pri 15 do 24 mesecih, ko je njen telesni razvoj končan, ne tehta dosti več kot 2,5 kg (samice) do 3,5 kg (samci). Za primerjavo, toliko lahko običajen mladič perzijke ali maine coona tehta že pri štirih ali petih mesecih. Veterinarji, ki singapur ne poznajo, običajno mislijo, da je z mladički kaj narobe, ker so tako zelo majhni, vendar gre le za pasemsko značilnost.

Barva oči je lahko svetlorjava, zlata ali zelena, izžarevati morajo muckino inteligenco in neizmerno radovednost. Telo je majhno a mišičasto, dopolnjuje ga rep srednje dolžine. Šapice so zelo majhne in okrogle. Za razstavne mačke je pomembno, da nimajo prog na zunanji strani nog, da imajo zelo svetlo poddlako slonokoščene barve, ter da je njihov rožnati nosek popolnoma obrobljen s črno barvo.

Singapura je interaktivna mačka, ki za dobro počutje resnično potrebuje človekovo družbo. Zelo se naveže na svojega lastnika in hitro zaznava spremembne v njegovem počutju. Prav zaradi tolikšne predanosti jih ljudje kaj hitro razvadijo in ne zgodi se pogosto, da singapura pri svojih ljudeh ne doseže natanko tistega, kar si želi. Le kdo lahko pogleda v njene velike nedolžne oči in reče ne?

Spričo velike inteligence lahko te živahne, vedno zaposlene, ljubeče in radovedne muce naučimo marsičesa, res pa je, da znajo tudi one trenirati ljudi. Singapure ostanejo živahne in igrive vse življenje in z veseljem ‘pomagajo’ pri vseh hišnih opravilih. Samičke se obnašajo bolj dominantno, medtem ko so samčki običajno bolj umirjeni. Običajno se odlično razumejo z drugimi hišnimi ljubljančki, vsekakor pa potrebujejo družbo – če ljudi čez dan ni doma, jim dobro dene, če je v hiši vsaj še kakšna žival.

V Sloveniji singapur zanekrat še ni, vendar jih že nekaj let vzrejajo v sosednji Avstriji, pred kratkim pa je vzrejni par našel pot tudi v Italijo. Če se boste odločili za to neverjetno prikupno pasmo, boste morali biti potrpežljivi, saj je zanimanja veliko več kot mladičkov in ni nič nenavadnega, če na mucka pri vzreditelju čakate več kot eno leto.

Cena singapure je odvisna od njenega tipa (skladnosti s pasemskim standardom) in krvnih linij, ki se ponašajo z nazivi, kot so Grand Champion (GC), svetovni ali regionalni zmagovalci (NW ali RW), starši z nazivom “Distinguished Merit” (DM). Naziv DM samica pridobi, če pet njenih mladičev doseže naziv CFA grand champion/ grand premier ali DM. Samec pridobi naziv DM, če petnajst njegovih mladičev doseže naziv CFA grand champion/ grand premier ali DM.

Mladiči običajno lahko zapustijo svoj dom v starosti od 12 do 16 tednov. Po 12 tednih pri materi so mladiči cepljeni in razvijejo telesno in socialno stabilnost, ki jo bodo potrebovali pri selitvi v novo okolje. Da bi svoji novi muci zagotovili zdravo, dolgo in srečno življenje, te žive dragocenosti ne puščajte na prosto brez nadzora, ji ponudite praskalne površine (na primer plezalna drevesa, ki so na voljo v specializiranih trgovinah) in poskrbite za sterilizacijo.

3 Comments

  1. Je kje v bliži Slovenije kakšen rejec, ki vzreja te mačke? Kakšna je približno cena?

  2. Je kak rejec v Sloveniji oz. se dobi kje v okolici Slovenije?

  3. Se mogoče ta mačka dobi kje v Sloveniji ?

Dodaj odgovor

Required fields are marked *.