Mačji svet

Dobrodošli, ljubitelji mačk!

Življenjska doba hišnih muc

| mijav: 0

avtorica: Sonja Salvatierra Flores

Povprečna življenjska doba domače mačke je okrog 15 let. Večkrat najdemo posamezne primerke, ki presežejo to starost, toda le redke mačke dosežejo zrelo starost 20-ih let.

Rekord je postavila lisasta mačka imenovana Puss, ki je dočakala 36 let in en dan; in po nezanesljivih trditvah naj bi neka mačka živela celo 43 let!

Ni lahko primerjati katerokoli določeno obdobje mačjega življenja z ustreznim obdobjem pri človeku. Splošna praksa, da mačjo starost pomnožiš z določenim številom (pogosto je to 7), čes da to ustreza cloveški – ni zadovoljiva. Najnatančnejša primerjava starosti bi bila taka:

mačka                človek

1 leto                     16 let

2 leti                      24 let

3 leta                     28 let

4 leta                     32 let

8 let                       48 let

12 let                     64 let

15 let                     76 let

20 let                     96 let

Mit o devetih življenjih

Pogosto pravijo, da ima mačka devet zivljenj; to je v resnici nemogoče, je pa res po smislu. Se mačka bolj trdovratno oklepa življenja kot druge živali? Ta rek je bržčas nastal zato, ker so ljudje opazili, kako mački uspe prenesti vsakovrstne nesreče, ponižanja in strese in se iz njih izvleče z nasmeškom. Devet je bila vedno ena od mističnih številk in mogoče se je ta mit razvil zaradi sijaja skrivnosti in čarovnije, ki je mačke od nekdaj ovijal. V primerjavi s psi mačke gotovo bolj čudezno premagujejo življenjske tezave, vendar jih najbrž bolj zaradi svojega refleksa izravnanja in dobrega čuta za ravnotežje kot zaradi kakršnih koli nadnaravnih sposobnosti.

Dodaj odgovor

Required fields are marked *.