Mačji svet

Dobrodošli, ljubitelji mačk!

(Zavržene) mačke – napotki za posvojitelje

| mijav: 0

pripravila: Sonja Salvatierra Flores

Vsako pomlad se začne sezona mačjih mladičkov in z njo sezona zavrženih mladih in malo manj mladih mačk. Na srečo mnoge od njih najdejo nove domove, včasih le začasne, preden odidejo k novim stalnim lastnikom.

Mnogokrat so mucki še zelo majhni in ne vemo, kako ravnati z njimi in kaj potrebujejo. Tudi pri večjih mladičih in odraslih mačkah včasih nastane problem – kako ravnati z njimi, s čim jih hraniti. Upoštevala sem možnost, da nekateri najdenčki odidejo v domove, kjer novi skrbniki še nimajo izkušenj z mačkami. Zato sem se odločila, da napišem nekaj napotkov, da vam bo lažje. Kot prvo je potrebno mačko nahraniti in poskrbeti za njeno zdravje (cepljenja in testiranja npr.). Zato sem se v postih spodaj osredotočila ravno na to.

Nega mačic – vzreja mladičev

Prvih nekaj tednov so mladiči popolnoma nemočni in potrebujejo veliko pozornosti. Za vse, kar potrebujejo v tem času, poskrbi njihova mati, kasneje pa že začenjajo raziskovati bližnjo okolico in postajajo samostojnejši.

Postopoma se mladiči odvajajo materinega mleka, v njihovo prehrano pa začnemo uvajati netekočo hrano. Pri starosti deset do dvanajst tednov naj bi bili mladiči popolnoma odstavljeni in sposobni zapustiti mater.

PRVI DAN

Pravkar rojeni mladič je popolnoma odvisen od svoje matere. Njegove veke so zaprte, ušesa pa zavihana nazaj, tako da niti ne vidi niti ne sliši.

Po sedmih dnevih se mladičem odprejo oči. Še vedno so zelo ranljivi in nemočni in potrebujejo mamo. Med spanjem se mladiči tiščijo skupaj, da se počutijo varne in jim je toplo.
TRIJE TEDNI

Nekaj tednov kasneje se mladiči že popolnoma samostojno gibljejo in hočejo raziskovati. Zdaj jim že lahko damo malo netekoče hrane (glej spodaj).
ŠTIRJE TEDNI

Ko preidejo na netekočo hrano, jih lahko začnemo privajati na posodo za iztrebke. Posodo namestimo na mirno mesto, mucke pa postavimo vanjo po vsakem obroku. Nikoli ne potiskajmo mucki gobčka v iztrebke, če ji je ponesreči ušlo drugje.
PET TEDNOV

Mladiče hranimo z raznoliko hrano, da bodo pridobili dobre prehranjevalne navade za kasnejše življenje. Poleg konzervirane hrane za mladiče jim lahko dajemo tudi drobno zmleto kuhano meso in kuhane bele ribe.
ŠEST TEDNOV

S poskakovanjem na igračko se mladiči učijo lovljenja. Bučne igre z bratci in sestricami so priložnost za učenje napada in obrambe.
OSEM do DEVET TEDNOV

Pri starosti osem do devet tednov je treba mladiče cepiti proti mačji gripi in okužbam črevesja. Mladičev ne smemo pustiti na prosto, dokler niso cepljeni.
UMETNO HRANJENJE – Hranjenje po steklenički

Mladiče brez matere lahko vzredimo tudi sami. Mladiči brez matere morajo biti na toplem, dobro hranjeni in čisti. Na začetku jih moramo hraniti vsaki dve uri s posebnim nadomestkom za mačje mleko. Po hranjenju moramo mladiču z navlaženim kosmom vate nežno obrisati zadnjik, da spodbudimo iztrebljanje.

Za navodila in nasvet povprašamo veterinarja.

PRIPOMOČKI ZA HRANJENJE

  • steklenička za hranjenje
  • kapalka
  • brizgalka

Vse pripomočke za hranjenje moramo sterilizirati, mleko pa pripravljati točno po navodilih.
ODSTAVLJANJE MLADIČEV

Mladiče pričnemo hraniti pri starosti tri do štiri tedne, preden jih mačka povsem odstavi. Takoj ko mladiču zrastejo zobje, je sposoben sam jesti drugo hrano. Navadno je to v starosti štiri do pet tednov. Takšnemu mladičku dajemo lahko poleg mleka kuhano kunčje meso ali kuhane bele ribe brez kosti. Nekateri mladiči (posebno mladiči siamskih mačk) lahko prebavijo zmleto meso, ko so stari približno pet tednov. Pri nekaterih mladičih lahko surovo meso pred 7. ali 8. tednom povzroči rahlo diarejo.
Starost: 3 tedni

Vrsta hrane: Mačje mleko v prahu, malo drobno sesekljanega kuhanega mesa ali konzervirana hrana za mačje mladiče in materino mleko.

Število obrokov: Na krožniku 4-6-krat na dan.
Starost: 4 tedni

Vrsta hrane: Mačje mleko v prahu, drobno sesekljano kuhano meso ali konzervirana hrana za mačje mladiče in materino mleko.

Število obrokov: Na krožniku 4-6-krat na dan.
Starost: 5 tednov

Vrsta hrane: Drobno sesekljano kuhano meso ali konzervirana hrana za mačje mladiče ter materino mleko.

Število obrokov: Netekoča hrana 4-5-krat na dan.
Starost: 6 do 8 tednov

Vrsta hrane: Povečujemo količino netekoče hrane in omejimo sesanje pri materi.

Število obrokov: Netekoča hrana 3-4-krat na dan.
Starost: 8 tednov in več

Vrsta hrane: Mladiči so odstavljeni. Pred šestim mesecem jim dajemo kravje mleko (če ga prenašajo) ali mleko z nizko vsebnostjo laktoze.

Število obrokov: Netekoča hrana 3-4-krat na dan.

POVPREČNE TEŽE

en dan 70 – 135 g
en teden 110 – 250 g
tri tedne 215 – 420 g
štiri tedne 250 – 500 g
pet tednov 290 – 620 g
šest tednov 315 – 700 g
sedem tednov 400 – 900 g

Dodaj odgovor

Required fields are marked *.