Mačji svet

Dobrodošli, ljubitelji mačk!

Varnost hišnih ljubljenčkov v prazničnem času

| mijav: 0

Praznični čas je čas, ko krasimo stanovanje in se posvečamo prijateljem in družini.

Takrat se spomnimo tudi na to, da naše domače živali niso koš za smeti, v katerega bi odlagali ostanke prazničnih pojedin. Kosti perutnine so drobljive in lahko naše ljubljenčke ranijo, čokolada je škodljiva, vsaka sprememba v prehranjevanju, tudi samo en obrok, pa lahko vašemu ljubljenčku povzroči različne prebavne motnje in diarejo. To še toliko bolj velja za starejše živali, ki imajo bolj občutljiv prebavni sistem in večje potrebe po vitaminsko obogateni hrani.

V primeru, da je vaš ljubljenček navajen jesti ostanke hrane, bodite pozorni, da je meso pripravljeno brez omak in ni preveč začinjeno; sveža zelenjava predstavlja dobro alternativo. Sladkarije in sladkor lahko povzročijo diarejo ali druge prebavne probleme.

Če ste lastnik muce, si zapomnite, da so muce živali, ki imajo zelo izraženo moč navade. Sprememba v domu med prazniki, kot je na primer premik pohištva, lahko povzroči prenehanje uporabljanja ležišča ali stranišča vaše muce.

Previdni bodite tudi pri božičnem krašenju. Nekatere božične rastline, kot so omela, bršljan, in božično jagodičevje so lahko strupeni in celo usodni za našega ljubljenčka. Prepričajte se, da so sveče postavljene na mesto, ki vaši živali ni dosegljiv in s tem preprečite, da bi se žival opekla ali celo zanetila požar.

Še posebej mlade muce rade žvečijo nezavarovane kable, ki so zato malo žival lahko življenjsko usodni. Prosto ležeče kable skrijte kolikor je le možno, kjer pa to ni mogoče, jih trdno prilepite na tla.

Mucam lahko dovolite igro z zavijalnim papirjem in darilnimi škatlami, vendar obvezno odstranite pentlje in darilne vrvice. Z vrečk odrežite ročaje, saj se z njimi lahko majhni kužki in muce zadušijo. Odstranite tudi vso aluminijsko folijo, saj v primeru zaužitja lahko povzročijo bruhanje in zaprtje.

Zavedajte se, da so mucam božična drevesa zelo zanimiva za plezanje. Zato drevo postavite vedno na večjo, ravno in stabilno podlago, učvrstite pa ga z laksom, ki ga privežete na okno ali steno. Pri okraševanju uporabljajte le živalim prijazne okraske, kot so suhe rože, borov storž ali okraski iz blaga in lesa. Okraski z bleščicami, sukanci ipd. so lahko za vašega ljubljenčka usodni, če jih pogoltne. Stekleni okrasni obeski so lahko v ustih živalce zdrobijo in pri zaužitju lahko povzročijo poškodovanje tkiva v črevesnem sistemu.

POZOR- ANTIFRIZ! Zima je čas, ko za delovanje avta in strojev potrebujemo zaloge antifriza, ki pa ima živalim zelo prijeten okus. Vsebuje pa tudi etilenski glikol, ki lahko pri zaužitju minimalne količine vašemu ljubljenčku povzroči naglo in trajno okvaro ledvic. Že tako majhna količina, kot je čajna žlička, je smrtno usodna za povprečno velike muce. Tako količino lahko muca zaužije pri »sprehodu« čez lužo antifriza, in si potem umije tačke…. Manj kot štiri čajne žličke pa so lahko nevarne celo za 5-kg psa. Zatorej bodite na pravilno shranjevanju sprotno čiščenje razlitih kapljic antifriza zelo pozorni.

Dodaj odgovor

Required fields are marked *.